Trandafirii – plantare, îngrijire

Plantarea

Perioada optimă de plantare a trandafirilor butaşi cu rădăcină nudă sau împachetată este toamna octombrie-noiembrie (după ieșirea din perioada de vegetație) sau primăvara devreme până la jumătatea lui martie sau mijlocul lui aprilie, în anii cu ierni lungi (important, înainte de a intra în vegetație, de a înmugurii). Perioada se poate modifica în funcţie de condiţiile meteo.

Trandafirii care se livrează în ghivece de trasport sau cu balot de pământ se pot planta pe tot parcursul anului, excepţie făcând zilele cu ger şi cele caniculare.

Dimensiunile de plantare se aleg în funcție de soiul de trandafir (teahibrizi, floribunda, cățărători, etc.) și de scop, principalele categorii (dimensiune între plante/între rânduri cm):

Teahibirizi: 50/90-100
Floribunda: 50/90-120
Parc: 100/150-200
Englezești: 100/150-200
Acoperitori: 50/70-80
Miniatur (pitici): 25/70-80
Cățărători: 130/200-250

Plantarea propriu-zisă

Dimensiunea gropii: 40x40x40 cm.

Pe fundul gropii se va reazliza un mușuroi (sol și gunoi de grajd fermentat) de 10-12 cm. Rădăcinile se vor așeza răsfirat pe mușuroi. Se acoperă cu pământ apox. 2 două treimi se tasează ușor, apoi se umple cu pământ amestecat cu gunoi de grajd fermentat. Foarte important ca punctul de altoire să fie la 2-3-5 cm sub nivelul solului. Se udă cu apă aprox. 10 l, în 2 sau 3 reprieze. Se mușuroiește. În cazul plantării de primăvară mușuroiul va fii mai mic, pentru că nu mai există pericol de ger.

Mocirlirea este lucrarea care constă în introducerea rădăcinilor într-un amestec omogen din pământ, bălegar proaspăt de bovine și apă. Mocirilirea se va face înaintea plantării.

În cazul plantării de toamnă, trandafirii se vor muşuroi cu pământ afânat pentru a-i proteja de ger.

Lucrările de îngrijire

Dezmușuroitul: după trecerea gerurilor (mijlocul lui martie). Mugurii încep să se dezvolte.

Primăvara formăm un
sanţ, pentru ca apa de irigat
să se valorifice mai bine.

Îndepărtarea drajonilor de trandafir sălbatic crescuți de pe portaltoi: este foarte important ca toți lăstari sălbatici crescuţi de sub punctul de altoire ( la cei pe tulpină de pe toată lungimea tulpinii) să fie îndepărtați pentru că ei pot sufoca planta.

Lucrările solului: după executarea dezmușuroitului și tăierilor se va săpa solul și se vor încorpora în sol fertilizanți. Pe tot parcursul anului solul trebuie menținut afânat și curat (fără buruieni).

Fertilizarea: această lucrare va avea loc primăvara sau toamna. Se poate fertiliza și în luniile mai-iunie. Vă rugăm luați în considerare instrucțiunile înscrise pe ambalajul fertilizanților folosiți.

Irigarea: irigarea se va face prin diferite metode, sisteme de irigații automate, etc. În fucție de necesități puteți opta pentru o modalitate de irigare. Trebuie ținut cont de perioadele cu multe precipitații respectiv de perioadele secetoase. Irigarea se va face pe răcoare (dimineața devreme sau seara târziu).

Tăieri: se vor elimina toate ramurile bătrâne, bolnave sau degerate. (Recomandat a se unge cu uleiuri de protecţie după tărieri.)

Tărierile se împart în trei categorii:

Tăieri de primăvară: se vor face în funcție de soi după cu urmează:

Teahibirizi: – se vor alege 5 – 6 ramuri cu 7–8 muguri, restul se îndepărtează;
Floribunda: – se vor alege 7-8 ramuri cu 7-8 muguri, restul se îndepărtează;
Parc: – se vor îndepărta ramurile degerate; se pot rări dacă este necesar;
Englezești: – se vor îndepărta ramurile degerate; se pot rări dacă este necesar;
Acoperitori: – se vor rări dacă este necesar;
Miniatur (pitici): – se vor îndepărta ramurile degerate; se pot rări dacă este necesar;
Urcători: – se vor rări și scurta ușor ramurile laterale tinere;
Trandafiri pe trunchi: – se vor rări și lăsa 5-6 ramuri acestea se scurtează la scurtează la 20-25 cm; ramurile principale vor avea 2-3 ramuri secundare cu 3-4 muguri fiecare.

Tăieri de vară: tăierile de vară se numesc tăieri de ușurare, acestea se aplică la toate soiurile de trandafirii. Tăierile de ușurare constau în îndepărtarea florile ofilite împreună cu 2-3 frunze.

Tăieri de toamnă: se vor face în funcție de soi după cum urmează:

Teahibirizi: – se taie la 50-60 cm;
Floribunda: – se taie la 50-60 cm;
Parc: – se taie la 70 -80 cm;
Englezești: – se taie la 70-80 cm;
Acoperitori: – se vor scurta ușor;
Miniatur (pitici): – se taie la 15-20 cm;
Urcători: –
Trandafiri pe trunchi: – ramurile din coroană se vor scurta la 40 cm.

Protejarea pe timpul iernii: Toamna, după tăieriile de toamnă, trandafirii se mușuroiesc aprox.30 cm, la cei pitici aprox. 15 cm. Trandafirii cățărători se vor lega de spalier. Trandafirii pe tulpină se vor proteja pe timpul iernii cu saci de pânză pe coroană, umplut lejer cu frunze, paie etc. Tulpina se leagă de un par în două sau trei puncte. Este foarte importantă să nu folosiți saci din plastic pentru că aceștia nu lasă circularea aerului.