Ianuarie
Sfaturi pentru luna Ianuarie
Dacă considerăm că ianuarie este sezonul mort al grădinăritului, ne înșelăm. Grădina noastră este în somnul de iarnă, dar asta nu înseamnă că și noi trebuie să facem la fel. Haideți să vedem care sunt sarcinile pentru luna ianuarie!
Luna ianuarie este cea mai adecvată lună pentru grădinărit, pentru a aplica tratamente fitosanitare, combaterea buruienilor, tăierea pomilor fructiferi, arborilor ornamentali aflați în repaus vegetativ. Este perioada ideală pentru ascuțirea și repararea coaselor, mașinilor de tuns iarba, fierăstraielor și a altor unelte de grădinărit.
Protecția de iarnă a plantelor
Dacă mai avem bradul de crăciun, să nu îl aruncăm. Să îi tăiem ramurile și să le folosim pentru acoperirea plantelor cu înflorire timpurie. Ramurile plantelor veșnic verzi sunt materiale naturale pentru acoperirea plantelor în perioadele reci. Aceste ramuri se pot refolosi pentru compost, sau se pot mărunți și refolosi ca și acoperitor de sol.
Plantarea arborilor și arbuștilor
Dacă considerăm, că dorim să ne îmbogățim grădina cu pomi fructiferi sau arbori ornamentali, trandafiri ianuarie este adecvat, dacă temperaturile sunt pozitive.
Tratamente fitosanitare pe perioada repausului vegetativ
Începutul de iarnă este perioada optimă, pentru a aplica tratamentele fitosanitare în așa fel putem să prevenim daunele cauzate de bolile și dăunătorii care rezistă pe perioada ierni. Substanțele pe bază de var, sulf, ulei sau cupru sunt cele mai utilizate pesticide. Să nu aplicăm pesticide dacă este îngheț, dacă plouă sau suflă vânt puternic. Tratamentele se aplică conform instrucțiunilor de utilizare.
Tăieri
Trebuie să tăiem plantele? Luna ianuarie este cea mai favorabilă pentru tăierea arborilor și arbuștilor foioși. Pomii fructiferi, arborii și arbuștii ornamentali se pot tăia în această perioadă. Să nu aplicăm tăieri la speciile care au înflorire de primăvară cum ar fi: gutui, forsythia, spirea, etc., pentru că în așa fel îndepărtăm muguri florali. Dacă este necesar, acestea se vor tăia după înflorire.
Buruieni
Dacă nu am controlat grădina în ultima perioadă, atunci trebuie să o facem acum. Nici nu ne închipuim câte buruieni înfloresc și produc semințe în această perioadă. Trebuie să scăpăm de buruieni înainte ca ele să își răspândească semințele în grădină. Multe soiuri de buruieni sunt capabile să producă mii de semințe, iar dacă noi nu le combatem acum, în anii următori va fii foarte dificilă eliminarea acestora.
Repararea uneltelor și ustensilelor de grădinărit
Trebuie să ascuțim mașina de tuns iarba și să schimbăm uleiul? Dar filtrele? Funcționează bine motorul? Dacă uneltele au nevoie de reparații, acum este momentul pentru acest lucru. Se întâmplă, că mașina de tuns iarba stă stricată săptămâni întregi în garaj, iar repararea ei durează 2 zile. Vă spun din proprie experiență, dacă așteptăm până la mijlocul lui februarie sau chiar mai mult, această lucrare va dura 2-3 săptămâni.
Combaterea melcilor
Dacă am văzut melci în această perioadă în grădini, atunci acum este momentul să eliminăm această problemă. Fiecare melc din grădină, va produce aproximativ două sute de urmași pe perioada primăverii, verii și a toamnei. Aceștia, la rândul lor, se vor înmulți. Dacă îi eliminăm acum din grădină, scădem cu mult populația lor.
Bulbii de flori
Am uitat să plantăm bulbii Cu toate că este destul de târziu, trebuie să plantăm imediat bulbii de lalele, narcise, zambile și soiurile de crocuși.
Tot ceea ce facem în această perioadă, cu siguranță că ne va scurta lista sarcinilor de iarnă.