Mai

Sfaturi pentru luna Mai

 

Să nu neglijăm udarea plantelor care au fost plantate și a gazonului semănat în aprilie, pentru ca ele să își dezvolte sistemul radicular și să se dezvolte corespunzător, au nevoie de apă suplimentară.
La trandafirul tufă și la trandafirul arbust trebuie să tăiem, imediat cum apar, lăstarii care cresc din portaltoi. Pentru că lăstari sălbatici cresc din portaltoi, ei nu sunt vizibili imediat, așa că la momentul tăierilor trebuie să-i dezgropăm puțin. De pe trandafirii cățărători se taie lăstarii sălbatici cu regularitate.
A venit timpul pentru a tăia gardul viu de foioase.
Sfârșitul lunii mai este timpul cel mai favorabil pentru plantarea ierbii de pampas argintii. Este unul din cele mai valoroase exemplare de iarbă ornamentală, dar are nevoie de protecție pe timpul iernii. Nu suportă apa care stagnează. Trebuie să-i alegem un loc bine drenat. Pe cât posibil să îi tăiem numai tulpinile tinere iar pe cele vechi să le păstrăm.
Perioada de înflorire a plantelor de primăvară cu bulbi a trecut. În cazul lalelelor trebuie tăiată tulpina florală în așa fel planta folosește toata energia pentru dezvoltarea bulbului. În locurile rămase libere putem planta plante anuale, cu grijă să nu rănim bulbii rămași în sol.
În această perioadă se pot planta răsadurile de ochiul boului și nemțișor. În jardinierele de balcon la sfârșitul lunii putem schimba panseluțele cu flori care au înflorire de vară.
În zonele însorite peste tot putem planta mușcate și petunii. Cercelușul și begonia sunt plantele care se pretează cel mai bine pentru a fi plantate în jardiniere de balcon la umbră sau semiumbră. Din ambele specii există soiuri cu creștere erectă și soiuri pendule.
Pe parcursul plantării speciilor frumoase cu flori să nu uităm plantele aromatice utile.